PC/LAPTOP is traag (geworden)

 

In de loop van de tijd wordt, door het gebruik, ELKE PC/LAPTOP trager.

Maar als we uitgaan, van Windows 10, dan zijn er een aantal zaken, die u in de gaten moet houden.

Om te beginnen: wat is de snelheid van de processor? Hoeveel geheugen bevat de PC/LAPTOP  ?

Hoe oud is de harde schijf? Wanneer is Windows voor het laatst, helemaal opnieuw geïnstalleerd?

 

Ik heb gemerkt, dat nogal wat PC/LAPTOP’s oorspronkelijk voorzien waren van Windows XP en dat daar in een later stadium Windows 7 op is gezet.

En een PC/LAPTOP, die is gebouwd voor Windows XP, is NIET zonder meer, ook geschikt voor Windows 7, 8, 8.1 of Windows 10.

 

Vuistregel: elke nieuwe versie van Windows, stelt wat hogere eisen aan de processor en hoeveelheid geheugen. (soms het dubbele van een vorige versie).

Maar een PC/LAPTOP waarop Windows Vista staat, kan meestal zonder problemen voorzien worden van Windows 7 of 10, omdat deze besturingssystemen lagere eisen stellen dan Vista.

 

Bij het bouwen van een PC met Windows 7, 8, 8.1 en 10  ga ik altijd uit van een DuoCore- of QuadCore processor van minstens 3 Ghz. per Core en minstens 4 GB geheugen.

 

DuoCore wil zeggen, dat de processor 2 kernen bevat, zodat de totale snelheid in bovenstaand voorbeeld 2x3= 6 Ghz. zal zijn.

QuadCore wil zeggen, dat de processor 4 kernen bevat, zodat de totale snelheid in onderstaand voorbeeld 4x2,33= 9,32 Ghz. zal zijn.

 

De op dit moment verkrijgbare processors beschikken over een, twee, drie, vier, zes, acht of 12 kernen.

 

Windows 7, 8, 8.1 en 10 bestaat in 2 versies nl. 32-bit en 64-bit, 32-bit is bedoeld voor wat oudere PC/LAPTOP  's en 64-bit voor de modernste.

64-bit heeft de potentie om veel sneller te zijn, dan de 32-bit, mits de gebruikte processor en hoeveelheid geheugen daar geschikt voor zijn.

32-bit kan maximaal 3,25 GB geheugen aan (meer heeft geen zin) en de 64-bit versie heeft minimaal 4 GB nodig maar 8 GB is veel beter.

Hoe kunt u zien, wat de snelheid van de processor is, en hoeveel geheugen, er in een bestaande PC/LAPTOP zit?

 

Ga naar Start/Configuratiescherm/Systeem (onderstaand voorbeeld is van een Windows 7 64-bit versie met een Quadcore 2,33 processor)

 

 

Wanneer u een nieuwe PC/LAPTOP heeft gekocht, en u vind deze niet al te snel, controleer dan eens, wat voor processor er in zit, en hoeveel geheugen.

Het komt regelmatig voor, dat in een PC/LAPTOP met Windows 7, 8, 8.1, of 10 64-bit in feite een te trage processor zit, vaak in combinatie met maar 4 GB geheugen.

 

En een Intel Celeron processor is wat minder van kwaliteit dan een Intel Pentium processor.

In goedkopere PC/LAPTOP  's of laptops zit vaak de goedkopere Intel Celeron processor, en daarvoor zou ik liever niet kiezen.

Een AMD processor kan ook een goed alternatief zijn, maar dit type wordt vaak wat warmer, dan een Intel processor.

 

Heeft u een PC/LAPTOP met maar 4 GB geheugen en een 64-bit versie van Windows, dan zal de snelheid, zeker na een tijdje niet hoog zijn.

De remedie: 4 GB geheugen toevoegen of PC/LAPTOP opnieuw installeren met een 32-bit versie van Windows 7 of 10.

Vaak zitten er in een PC/LAPTOP maar 2 geheugensloten en als die allebei al in gebruik zijn, moet u meestal overstappen op een set nieuwe geheugens.

 

Afgezien van 32-bit of 64-bit bestaat Windows 7 in 4 verschillende "smaken", nl. Starter, Home Premium, Professional en Ultimate.

De verschillen kunt u op de volgende link bekijken:

http://computertotaal.nl/software/10-kies-de-juiste-windows-7-versie.html

 

Op een nieuwe PC/LAPTOP  - of laptop zit tegenwoordig meestal Windows 10 Home, maar ook wel de Professional versie.

 

Afgezien van 32-bit of 64-bit bestaat Windows 10 in 5 verschillende "smaken", nl. Home, Pro, Enterprise, Education en Mobile.

 

De verschillen kunt u op de volgende link bekijken:

http://www.computeridee.nl/workshop/welke-versies-van-windows-10-zijn-er-en-welke-moet-je-hebben/

 

Een oude, wat lawaaierige harde schijf (HD), kunt u beter vervangen door een nieuw stil exemplaar.

Bedenk, dat de “platters” van een oudere harde schijf 5400 t/min maken en modernere HD’s 7200 t/min.

Als een HD (harddisk) niet erg stil is, dan komt dat, doordat er wat ruimte op de zwaar belaste lagering is ontstaan, door slijtage, en dat is van grote invloed op de uiteindelijke snelheid van de PC/LAPTOP.

Een gebruikelijke levensduur van een HD, ligt, afhankelijk van het merk, gebruik en de koeling op een jaar of vijf à zeven.

 

In een publicatie van Microsoft, heb ik gelezen, dat wanneer een PC/LAPTOP intensief wordt gebruikt, het hèèl verstandig is om de PC/LAPTOP elk jaar, of zelfs elk half jaar, te voorzien van een “verse” versie van Windows.

Zoals in de aanhef al is gesteld: elke PC/LAPTOP wordt door het gebruik trager.

 

Wanneer de HD vanaf het begin, is opgedeeld in 2 delen (partities), dan staan Windows & overige programma’s op C: en als het goed is, alle Data (gegevens, die u niet kwijt wilt) op D:.

Dan is het voldoende om Windows opnieuw te installeren, na formatteren (leegmaken) van de C:, dit kan vanuit de installatie-procedure van Windows.

Daarbij blijven alle data in principe behouden, want die staan niet op C:.

 

Maar de meeste PC/LAPTOP''s, of laptops beschikken, vanaf de fabriek meestal alleen over C: en soms nog een kleine Herstelpartitie.

 

Als u een PC heeft, of een laptop met ruimte voor twee harde schijven, kunt u overwegen, om een SSD harde schijf (Solid State Disk) toe te voegen, waarop u Windows zet, en alle programma's.

De computer zal daarmee meteen vèèl sneller worden, zoals ik ook heb gemerkt op mijn hoofdPC!

Een SSD heeft gèèn bewegende delen, maar gewoon veel vast geheugen, en dat is de reden voor de snelheidswinst.

 

Elk voordeel, heb zijn nadeel, volgens Johan Cruijff, en als nadeel kan worden genoemd, dat een SSD harder slijt, als u vaak Data schrijft en weer wist. Dat is ook de reden, dat u een SSD niet mag defragmenteren!

De grootte van de SSD kan bijv. 120 GB zijn, dat beschouw ik als een nuttige afmeting.

 

Wisselende Data zet ik dan op de gewone harde schijf (of schijven), die daar beter geschikt voor is.

 

In een PC is altijd ruimte om een SSD schijf te monteren, bij een laptop kan dat meestal niet.

Maar als u een laptop heeft met een DVD station, kunt u die vervangen door een HDD Caddy.

 

https://hddcaddy.nl/hdd-caddy/ 

 

 

HDD Caddy is een behuizing voor een harde schijf die je in je laptop kunt schuiven. Deze behuizing past precies op de plek van de DVD of Blu-Ray speler zodat je deze met elkaar kunt verwisselen. Je laptop blijft er dus uitzien als het origineel met als voordeel dat je dankzij de ingebouwde harde schijf nu extra opslagruimte hebt.

 

De tweede harde schijf (afkorting: HDD) in je laptop wordt bijvoorbeeld in een Windows besturingssysteem direct gezien als een tweede schijf die je vervolgens kunt gebruiken voor je bestanden, muziek, films, programma’s en spelletjes. Je kunt in de meeste laptops de tweede harde schijf ook gebruiken voor een tweede besturingssysteem, bijvoorbeeld in het geval dat je Linux naast Windows wilt gebruiken. HDD Caddy is een makkelijke manier om de opslagcapaciteit van je laptop te vergroten. Mocht je een SSD upgrade doen dan kun je de programma’s en Windows ook makkelijk klonen van je HDD naar je SSD, met een programma als Macrium Reflect Free.

Download: http://www.macrium.com/reflectfree.aspx

Nadat Windows en Programma's zijn overgezet naar de SSD, d.m.v. klonen, wilt u kunnen opstaarten vanaf die SSD.

Daarvoor moet u in de BIOS de opstartvolgorde wijzigen in:

1. SSD en pas daarna 2. de standaard harde schijf.

Via Beheren kunt u van de SSD C: maken, en van de standaard harde schijf D:

Om alles af te maken, zou ik de inhoud van de standaard harde schijf even tijdelijk op een externe harde schijf zetten, HD Formatteren met NTFS indeling, en daarna alleen alle relevante Data, zoals: Afbeeldingen, Documenten, Muziek, Video's e.d. kopiëren naar de standaard harde schijf.

Laptop upgraden met SSD (SolidStateDisk)

Steeds vaker is het de trend om een SSD (zeer snelle “harde schijf”) in je laptop te installeren in plaats van een nieuwe laptop te kopen. Een SSD met grote capaciteit is echter relatief duur waardoor je al gauw beperkte opslag hebt. HDD Caddy is hiervoor een handige oplossing. Je plaatst de oorspronkelijke harde schijf in de HDD Caddy en zet vervolgens de SSD op de oude plek waar je het besturingssysteem op installeert. Zo kun je optimaal genieten van hoge prestaties met het gemak van veel opslagruimte.

Voor de grootte van een SSD zou ik kiezen voor 120 GB, wat meer dan genoeg is voor Windows 10 en programma's.

Het installeren van HDD Caddy duurt minder dan tien minuten. De DVD-speler kun je vaak uit de laptop halen door onderin een schroefje los te draaien. Vervolgens plaats je de HDD Caddy met harde schijf in de laptop en draai je het schroefje weer op zijn plaats.

Producteigenschappen standaard HDD Caddy model

  • De HDD Caddy is gemaakt van aluminium materiaal. Dit maakt de HDD Caddy extra sterk. Tegelijkertijd is het licht en heeft het een warmteafvoerende werking.
  • De HDD Caddy is aan de binnenkant voorzien van een verstevigend frame dat de gehele harde schijf of SSD insluit en vastzet. Hiermee worden vibraties geabsorbeerd en geluid geminimaliseerd.
  • De ondergrond is voorzien van een anti-statische laag om veilig een harde schijf of SSD in te bouwen.
  • Ingebouwde lock-schroeven maken het makkelijk om een harde schijf of SSD vast te zetten.
  • Rondom de HDD Caddy zijn pre-fab montage punten gemaakt voor het vastzetten van bestaand bevestigingsmateriaal.

  • Voor elk model worden de benodigde modificaties toegepast aan de interne converter om compatibiliteit en werking te optimaliseren. Daardoor is er een betrouwbare dataverbinding met een 2e harde schijf of SSD.

HDD Caddy

Voor de prijs, hoeft u het niet te laten: € 23,95 en franco levering

Zoek op de site naar Merk en Type van de laptop, en u kunt de juiste versie bestellen.

 

Mocht u de vrijkomende DVD speler weer willen gebruiken, dan kunt u deze aansluiten met een los verkrijgbare verloopkabel, van de DVD naar USB en die kost € 11,90.

 

 

Bij Windows 7, 8, 8.1 en 10 is het verstandig om via Beheren/Schijfbeheer de C: in 2 delen te maken, zodat u toch een Data partitie kunt maken.

Maar achteraf indelen kan ook met EaseUS Partition Master

Download: http://www.partition-tool.com/

 

Voor Windows 7, 8, 8.1 en 10 gebruik ik voor de C: 60 GB, wat in vrijwel alle gevallen mèèr dan genoeg is.

 

Wèl moet u na installatie van Windows even het juiste “pad” opgeven naar Documenten en Afbeeldingen, op D: en dat geldt ook voor overige data, zoals mail bestanden, muziek e.d.

Nu is een complete installatie van Windows & alle overige programma’s en toepassingen een heleboel werk; ga uit van minstens 5 uur, of meer, en voor een laptop soms nog veel langer, i.v.m. het downloaden en installeren van alle drivers.

 

Ik doe het als volgt: nadat Windows, drivers en alle programma’s zijn geïnstalleerd, de instellingen van E-mail e.d. staan goed, kortom, werkt PC/LAPTOP   weer, als toen hij nieuw was, dan maak ik met een programma, als Macrium Reflect Free, een kopie (image) van C: naar een ander deel van de HD (in het voorbeeld op D:), off een externe harde schijf.

Downloaden: http://www.macrium.com/reflectfree.aspx)

 

Vanuit Macrium Reflect maak ik een opstartbare Herstel CD.

 

Mochten er later ernstige problemen zijn met Windows, dan doe ik deze CD in de speler en start daarmee op, en ga naar de plaats waar ik de eerder gemaakte Image heb opgeslagen.

 

U moet wel zorgen, dat in de BIOS (Basic Input Output System), de opstartvolorde is:

1: CD/DVD en 2: Harde schijf.

 

In de BIOS kunt u komen door, direct, na het aanzetten te drukken op een van de volgende toetsen:

DEL, F1, F2 of F10 (Compaq/HP)

Dit staat vaak, linksonder op het scherm.

 

Zoek daarna naar iets als Bootsequence (bootvolgorde), kijk eventueel in het manual van het moederbord, als u dat heeft; vaak is dat te downloaden bij de fabrikant.

 

Als u de PC/LAPTOP opstart met de genoemde Herstel CD in de speler, dan zal Macrium Reflect opstarten en kunt u in ongeveer 10 minuten, een image maken van C:, na kiezen van Backup (maak kopie)

Wanneer u dan vindt, dat uw PC/LAPTOP wat traag begint te worden, of in het geval van ernstige problemen, bijvoorbeeld door een Virus, dan doet u de CD van Macrium Reflect in de speler, kiest Restore (herstel) en na 10 minuten is de kopie teruggezet en is uw PC/LAPTOP weer even snel als vroeger.

Natuurlijk, zijn er ook andere merken (gratis) programma’s, die de klus voor u kunnen doen, maar ik ben heel tevreden met Macrium Reflect Free.

Systeemherstel

Windows 7, 8, 8.1 en W10 kennen Systeemherstel en oppervlakkig gezien, is dat lijkt vergelijkbaar, met wat ik doe.

Er zijn echter een aantal belangrijke verschillen:

 

1e systeemherstel zet zijn gegevens ook op C:

 

2de Veel virussen schakelen systeemherstel uit, of maken de te kiezen hersteldatums onklaar.

 

3de het neemt veel ruimte in op de harde schijf, en dat wordt na het opnieuw aanmaken van een zg. “herstelpunt” steeds meer.

 

Er is grote kans, dat als u naar een vorig herstelpunt toe zou willen, dat helemaal niet meer mogelijk is, zeker nadat uw PC/LAPTOP   een virus heeft opgelopen.

 

Omdat bij mijn manier van werken, de image op D:, of E: staat, is de kans op het kunnen terugzetten bijna 100%.

En de klus van een nieuwe installatie met Macrium Reflect doen in 10 minuten, of dat je minstens 5 uur bezig bent, geeft voor mij altijd de doorslag, om hiervoor te kiezen.

 

Dit is dan ook de reden, dat ik op elke PC/LAPTOP, systeemherstel uit zet, maar wel altijd een Image maak.

 

Wanneer een PC in feite een te trage processor heeft, kunt u het beste kiezen voor een ander moederbord (mobo) i.c. met een snellere processor + koeler en meer en vaak een ander type geheugen.

Bedenk wel, dat de oude voeding geschikt en zwaar genoeg moet zijn voor het nieuwe mobo.

 

Een wat oudere PC met Windows 7 maakt vaak gebruik van een voeding met 300 W, terwijl er in moderne PC's vaak voedingen gebruikt worden, vanaf 400 W.

Neem vooral de oude voeding mee naar de winkel, ter vergelijking met de nieuwe en let erop, of er ook voldoende aansluitingsstekkers zijn voor SATA apparaten.

Mocht u een zwaardere voeding willen kopen, let dan niet alleen op de prijs, maar vooral ook op de geluidsproductie!

Hou daarbij rekening dat een grote fan (aan de zijkant) stiller is, dan een met een kleine fan. (aan de achterkant)

 

Ga af op het advies van een (goede) computerwinkel.

Bedenk, dat een kwalitatief betere voeding, ook vaak langer meegaat!

 

Tegenwoordig maak ik regelmatig PC’s veel sneller, door het monteren van mobo’s + processor. En bijna altijd vervang ik dan meteen de oude harde schijf, door een nieuw exemplaar, om de volledige snelheids-winst te kunnen behalen.

 

Als u een ander moederbord monteert, dat MOET u altijd Windows opnieuw installeren, omdat er tijdens de installatie “gekeken” wordt naar het mobo en zijn componenten en daarvan hangt de installatie, voor een groot deel af.

 

M.a.w. als u een bestaande image, ooit gemaakt bij een ander mobo wilt gebruiken, voor een PC met niet exact hetzelfde mobo, dan zult u zeker tegen foutmeldingen e.d. aanlopen.

 

Tot nu toe installeer ik vaak Windows 7 of Windows 10, omdat dit mijn voorkeur heeft, vergeleken met Windows 8.1.

 

Overigens, alle nieuwe PC/LAPTOP's, worden op dit moment verkocht met Windows 8.1 of 10 en vaak met een 60 dagen probeer-versie van Office 2013 of hoger.

 

Office:

Ik gebruik tegenwoordig meestal Office 2007, wat een stuk moderner is, dan Office 2003.

Office 2007 is de laatste versie, die niet geactiveerd hoeft te worden bij Microsoft.

 

Als alternatief kan ik aanbevelen OpenOffice, waarmee u ongeveer hetzelfde kunt, als met Microsoft Office.

Hieronder staan de downloadlinken, voor Nederlandse, OpenOffice versies:

 

Apache Open Office     https://www.openoffice.org/nl/downloaden.html

 

Free Office 2016         http://www.freeoffice.com/en/download

 

Virusscanner:

Ik heb gemerkt, dat sommige virusscanners de PC/LAPTOP een heel stuk trager maken.

Wanneer ik Norman, of Norton, verwijder, en vervang door bijvoorbeeld Panda Free, dan is de PC/LAPTOP alleen al daardoor, een stuk sneller geworden.

 

En waarom zou u betalen voor een virusscanner, die uw PC/LAPTOP ook nog eens traag maakt?

Volgens diverse testen is een betaalde virusscanner niet altijd beter, dan een gratis versie.

 

Ik gebruik tegenwoordig Panda Free, die me goed bevalt.

 

http://www.pandasecurity.com/netherlands/homeusers/solutions/free-antivirus/

 

Als uw PC/LAPTOP plotseling vèèl trager is geworden, of zich raar gedraagt, kan het zijn, dat er ernstige fouten in het bestandssysteem, of Register zijn ontstaan.

Wat ik dan doe is CCleaner Free toepassen.

Download: http://ccleaner.nl.softonic.com/download

 

Installeer het programma.

Start CCleaner Free

 

 

Klik op: Analyseren (zie rode kader)

Laat het programma op zoek gaan naar overbodige zaken

Klik op: Schoonmaken (zie rode kader)

 

 

Klik op: Ja

 

 

Klik op: Ja

 

 

Het programma kan afgesloten worden, met het Kruisje, in de Rechter bovenhoek.

 

Meestal gebruik ik daarna nog: Malwarebytes Anti-Malware in een laatste poging, de PC/LAPTOP optimaal te laten werken.

Downloaden: https://nl.malwarebytes.com/antimalware/

 

 

Kies voor: GRATIS VERSIE (zie rode kader)

Installeer het programma.

Start Malwarebytes Anti-Malware

 

 

Klik op: Nu Bijwerken (zie rode kader)

Klik op: Scan nu (zie rode kader)

 

 

 

Rechtsboven ziet u, dat er in mijn geval 38 bedreigingen zijn gevonden.

Ik klik op: Verwijder geselecteerde (zie rode kader)

 

 

Klik op: Ja (zie rode kader)

Klik op: Voltooien (zie rode kader)

 

Herstart de PC/LAPTOP

 

Na toepassing van CCleaner Free en Malwarebytes Anti-Malware (Gratis) werkte mijn PC/LAPTOP weer veel sneller!

 

Ik ga er vanuit, dat u voor het doen van bovenstaande wijzigingen deskundig genoeg bent en aanvaard gèèn verantwoordelijkheid bij mogelijke problemen.

 

zaterdag 11 februari 2017