Veilige Modus Windows 10

 

De veilige modus is een diagnosemodus van Windows. Wanneer je de computer opstart in de veilige modus, worden slechts de essentiŰle onderdelen geladen die nodig zijn voor de uitvoering van het besturingssysteem.

Afhankelijk van de keuzes van de gebruiker, zijn sommige functies niet mogelijk in de veilige modus.

 

Ook wordt er in de veilige modus een basis-video stuurprogramma geladen, dat over een lagere resolutie beschikt. Dit verklaart de afwijkende opmaak van het bureaublad en de vensters.

 

De computer opstarten in de veilige modus

Er bestaan meerdere redenen om je computer in de veilige modus op te starten. In de meeste gevallen gebeurt dat naar aanleiding van door virus of malware ge´nfecteerde bestanden. In de normale modus krijg je bij het proberen te verwijderen van deze bestanden veelal een foutmelding waarin staat dat het bestand momenteel door een toepassing gebruikt wordt. Als de computer in de veilige modus wordt gestart, kunnen deze bestanden wŔl worden verwijderd, aangezien ze in deze opstartvorm inactief zullen zijn.

 

Bron:

http://nl.ccm.net/faq/19-windows-opstarten-in-de-veilige-modus

 

Hoe start je Windows 10 op in veilige modus?

 

Door: Martin Gijzemijter 31 januari 2017 10:01

 

 

Vroeger was het zo eenvoudig om Windows op te starten in de veilige modus: F8 (Of F5) indrukken tijdens het opstarten en klaar. In Windows 10 werkt dat iets anders... maar hoe? In dit artikel geven we je 3 manieren om Windows 10 op te starten in de veilige modus, voor als je PC-problemen moet oplossen of bijvoorbeeld malware wil vernietigen.

 

Toegegeven, het is in Windows 10 veel minder vaak nodig om je PC op te starten in de veilige modus. Maar veel minder vaak betekent natuurlijk niet nooit. Gelukkig heeft Microsoft het alleen verstopt, niet onmogelijk gemaakt. Je kunt Windows vanaf twee locaties opstarten in veilige modus.

 

Windows 10 opstarten in veilige modus vanuit Instellingen

Klik op de knop Start en vervolgens op Instellingen in het menu dat verschijnt.

Er opent nu een venster (Instellingen) waarin je kunt kiezen voor de optie Bijwerken en beveiliging / Systeemherstel.

 

Klik vervolgens op de optie Nu opnieuw opstarten onder het kopje Geavanceerde opstartopties. Nadat je PC opnieuw is opgestart en het scherm Kies een optie wordt weergegeven, klik je op Probleemoplossing > Geavanceerde opties > Opstartinstellingen > Opnieuw opstarten.

 

De PC zal nu nogmaals opnieuw starten, waarna er een lijst met opties wordt getoond.

Optie 4 (of F4) laat je de PC in veilige modus opstarten, optie 5 of (F5) laat je de PC opstarten in veilige modus met netwerk.

 

 

Windows 10 opstarten in veilige modus vanuit het aanmeldscherm

Ook al werkt het niet meer met F8, er is tˇch nog een manier om Windows te laten starten in veilige modus door middel van het indrukken van een toets tijdens het starten.

 

Start de PC opnieuw op.

Wanneer het aanmeldingsscherm wordt getoond, houd je de Shift-toets ingedrukt en klik je op Voeding / Opnieuw opstarten. Nu werkt het proces hetzelfde als via de andere optie: de PC zal nu nogmaals opnieuw starten, waarna er een lijst met opties wordt getoond. Optie 4 (of F4) laat je de PC in veilige modus opstarten, optie 5 of (F5) laat je de PC opstarten in veilige modus met netwerk.

 

Windows 10 opstarten in veilige modus met msconfig

De veilige modus van Windows 10 is ook te activeren via de ingebouwde systeemconfiguratie. Druk daarvoor op Windows-toets + R, typ msconfig en druk op Enter.

 

Je kunt ook de zoekfunctie van Windows 10 gebruiken, msconfig typen en Systeemconfiguratie kiezen. In het tabje Computer opstarten kun je links onderaan een vinkje zetten bij Opstarten in veilige modus, en kun je zelfs nog wat extra opties kiezen.

 

De volgende keer dat je je PC opnieuw opstart zal dat in de veilige modus gebeuren.

Wil je weer normaal opstarten? Herhaal dan de stappen en haal het vinkje weg.

 

 

Bron:

https://computertotaal.nl/artikelen/apps-software/hoe-start-je-windows-10-op-in-veilige-modus-69260/

 

vrijdag 5 mei 2017